ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ & ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
ada_blue

Δεν είναι σύμβολο το Άγιο Πνεύμα!

Υπάρχει λοιπόν όντως μια κατηγορία αρνητών αδελφοί μου ! Οι αρνητές της πίστης !  Οι αρνησίΧριστοι και Θεομάχοι, που επιστρατεύουν άρτια δουλεμένα επιχειρήματα που έχουν ως βάση τους και θεμέλιο την λογική, όχι την δωρούμενη απ’ τον Θεό λογική, αλλά εκείνη που συνεχώς αντιμάχεται με την πίστη , την συκοφαντεί και όλο βλασφημεί τον Τριαδικό Θεό . Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο να θίξουμε ( είναι στ’ αλήθεια τόσες πολλές , αμέτρητες οι πτυχές αυτής της δεινής περίστασης) αυτήν την προσπάθεια συμβολοποίησης της πίστης μας . 

Μια κραυγαλέα έκφανση της παρείσφρυσης στην πίστη μας του καρκινώματος του θρησκευτικού συγκρητισμού και του εσωτερισμού , της προσπάθειας δηλαδή να αυτονομηθεί να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως ο άνθρωπος και να απομακρυνθεί πλήρως απ΄τον μόνο αληθινό Θεό ! Αδελφοί μου μέσα στην Εκκλησία κατοικοεδρεύει ο Τριαδικός Θεός . Το τρίτο πρόσωπο της αδιαίρετης Αγίας Τριάδας ο Βασιλιάς Παράκλητος ο πανταχού Παρών , ο τα ελλείποντα αναπληρών και τα ασθενή θεραπεύων ! Δεν είναι σύμβολο το Άγιο Πνεύμα ! Ούτε περιστεράκι ούτε ενέργεια ούτε αεράκι και φύσημα ! Έχει υπόσταση , προ πάντων γαρ Θεός, Ζωή των πάντων ,Πανσωστική αιτία , ζωαρχικὴ ἀξία, ἐξ οὗ πᾶν ζῷον ἐμψυχοῦται, βυθός απύθμενος χαρισμάτων ! Ομόδοξο και Ισουργό Πατρός και Υιού ! Τα λέμε τα ψάλλουμε και υποτίθεται ότι ανεβαίνουμε τους αναβαθμούς τα σκαλοπάτια της αγίας μας πίστης , συναισθανόμαστε άραγε το τι προφέρουν τα χείλη ; Ζωοποιεί τα μυστήρια ο Άλλος Παράκλητος ! Μόλις ήταν να αναληφθεί ο Κύριος παρηγόρησε τους μαθητές του λέγοντάς τους «σας συμφέρει να απέλθω, διότι αν δεν απέλθω, δεν θα έλθει ο άλλος Παράκλητος, το Πνεύμα το Άγιο». Για αυτό δεν είναι το χέρι του Ιερέα, αυτό που μου τραβάς πάτερ μου να μην στο ασπαστώ ..

Είναι το χέρι που δανείζεις στον Τριαδικό Θεό για να τελεστούν τα επίσης ζωοποιά μυστήρια της πίστης μας ! Γι’ αυτό λέμε ! Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος : Στέφεται ο δούλος του Θεού …Τρίτο ενικό ….Ποιός στεφανώνει …;;;Κείρεται …Ποιος τελεί την μοναχική κουρά ;;;Χρίεται , Βαπτίζεται η δούλη του Θεού ….Ποιός βαπτίζει ….;;; Ο ίδιος ο Τριαδικός Θεός ! Άπειρη η συγκατάβαση που κάνει ο Κύριος και συνεχώς φανερώνεται μπροστά μας και αποκαλύπτεται, σε μια Θεία παραχώρηση κατανοώντας την αδύναμη φύση μας και ενισχύοντας την ανεμική μας πίστη. Τα θαύματα και τα θαυμάσια του Αγίου Θεού είναι τα μεγαλύτερα δώρα για τον άνθρωπο . Ένας πνευματικός κόσμος που αποκαλύπτεται σε κάποιους στο μέτρο των ανθρωπίνων αντοχών. Και συνταράσσεται ο άνθρωπος σαν σκεφτεί πως όλα αυτά τα υπέρλογα και υπερφυσικά δεν είναι παρά κάτι ελάχιστο μόλις μπροστά σε αυτό που θα επακολουθήσει μετά από εδώ …

Και έχουμε και μια πληροφορία γι’ αυτό το τόσο ανυπέρβλητο που μας περιμένει . Μας πληροφορεί ο Ουρανοβάμων Θείος Παύλος περί τούτου. Αυτός που ανέβηκε , ηρπάγη ως τον τρίτο Ουρανό , πάνω δηλαδή απ΄ο,τι το φθαρτό και υλικό . Το κράτησε για 14 χρόνια μυστικό και μας το αποκάλυψε , όχι για να καυχηθεί –αφού μόνο για τα βάσανά του , τις ασθένειες και τους διωγμούς του καμαρώνει –μα για να μας διαβεβαιώσει ο Θεόκλητος Παύλος, ότι τα θαύματα και τα θαυμάσια του εδώ και του τώρα είναι ελάχιστα μπροστά σε εκείνα που ο Κύριος έχει ετοιμάσει για όσους Τον αγάπησαν εξ όλης ψυχής , καρδίας , δυνάμεως και διανοίας ! Οίκος περιληπτικός ο Παύλος της απεριλήπτου φύσεως όπως λέγει για αυτόν ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς . Στον τρίτο Ουρανό , στους τόπους της Αγίας Τριάδας ανήλθε κατά τον Ιερό Θεοφύλακτο ! Άρρητα ρήματα , άφραστη ωραιότητα ! 

Μα, ας έρθουμε στο εδώ ! Γιατί κι αυτό , έστω σε ηπιότερη μορφή για τις καρδιές μας και τις αντοχές τους , με Θεία οικονομία είναι μεστό από θαύματα και θαυμάσια του Θεού ! Ζούμε αδελφοί μου ένα συνεχές θαύμα ! Μόνο που δεν το αντιλαμβανόμαστε στις πλείστες των περιστάσεων!  Ανασαίνουμε , βαδίζουμε , ακούμε , μιλάμε …Αυτονόητο ; Όχι δα ! Θαύμα μέγα ! Και Αυτός που το επιτρέπει έρχεται συχνά να το πιστοποιήσει με την ίδια Του την παρουσία στη ζωή μας ! Σε ένα από τα υπέροχα 11 Εωθινά δοξαστικά, ακούγεται μια συγκλονιστική φράση : Και θαύματι , θαύμα βεβαιοίς …

Αν ζούσαμε , αν βιώναμε , ό,τι ακούμε στα ανυπέρβλητης ποιητικής και Θεολογικής αξίας ιερά γράμματα της Μάνας Εκκλησίας ! Αν προσπαθούσαμε να διανύσουμε εκείνη την δύσβατη διαδρομή που ενώνει τα χείλη με την καρδιά μας !  Πως επιβεβαίωσε ο Χριστός μας , το μέγιστο , το άφραστο θαύμα της εκ νεκρών Αναστάσεώς Του ; Με θαύμα! Τη κεκλεισμένη εισόδω των θυρών …Έτσι, τη κεκλεισμένη εισόδω της ψυχής εισέρχεται ο Πανευμήχανος Κύριος με τα θαύματα και τα θαυμάσιά Του και μας γεμίζει με χαρά και ελπίδα αιωνίου ! Το μόνο βέβαιο είναι, ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι που προσεύχονται με το πιστεύω Κύριε , βοήθει μοι τη απιστία, ο Κύριος δεν θα πάψει να τα παραχωρεί . 

Κανείς δεν μπορεί εξάλλου να Του το απαγορεύσει !   

Άγιος Διονύσιος Αχαρνών 2023 © All rights Reserved