ada_blue

9η Εθελοντική ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 02 Οκτωβρίου 2022

Η αιμοδοσία στον Ναό μας

Με τη χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και τις ευλογίες του Αγίου Διονυσίου, θα πραγματοποιηθεί η 9η εθελοντική αιμοδοσία του Ναού μας στις 02 Οκτωβρίου 2022

Το αίμα δεν μπορεί να παραχθεί με κανέναν τρόπο και σε κανένα εργαστήριο. Είναι μια μορφή ζωής που προσφέρεται από τον υγιή άνθρωπο στον πάσχοντα αδελφό του. Είναι η ύψιστη μορφή ελεημοσύνης ακολουθώντας το παράδειγμα του Πρώτου Αιμοδότη, Του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού.

Πληροφορίες για τον Αιμοδότη:
Το αίμα, χωρίς το οποίο το  σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει, είναι ένα αρκετά πολύπλοκο όργανο/ιστός που αποτελείται από ένα υγρό μέρος και διάφορα είδη κυττάρων του αίματος. Υπάρχουν οκτώ διαφορετικοί τύποι αίματος (ομάδες αίματος), από τις οποίες καθορίζεται η συμβατότητα μεταξύ του δότη και του δέκτη. Ο μέσος ενήλικας διαθέτει μεταξύ τεσσάρων και πέντε λίτρων αίματος (σχεδόν δέκα μονάδες). Μία μονάδα αίματος (σαν αυτή που δίνεις σε μία απλή Αιμοδοσία) ζυγίζει περίπου 450 ml, ποσότητα η οποία δεν γίνεται αισθητή (όταν τη δίνεις) αφού αναπληρώνεται γρήγορα από τον οργανισμό του υγιούς αιμοδότη.

Ποιοι μπορούν να δώσουν αίμα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δώσουν αίμα εφόσον :

α) είναι υγιείς,

β) είναι ηλικίας μεταξύ 18 έως 65 ετών,

γ) το βάρος σώματος είναι τουλάχιστον 50 κιλά,

δ) η αιμοσφαιρίνη είναι στα φυσιολογικά επίπεδα,

ε) έχουν ασφαλισμένο τρόπο ζωής και γενικά πληρούν τα κριτήρια επιλογών του αιμοδότη. Ο γιατρός της αιμοδοσίας είναι αυτός ο οποίος μετά από ένα κάλο ιστορικό που παίρνει από τον υποψήφιο αιμοδότη, κρίνει αν είναι κατάλληλος να αιμοδοτήσει.
Όμως παρά τις καλύτερες προθέσεις που μπορεί να έχει ένας εθελοντήςαιμοδότης, δυστυχώς υπάρχουν καταστάσεις που δεν επιτρέπουν να δώσει αίμα για κάποιο χρονικό διάστημα. Διαβάστε για αυτές πριν επισκεφτείτε κάποια αιμοδοσία και βεβαιώθειτε ότι δεν ισχύει τίποτε από αυτά.

Πόσο συχνά μπορούμε να δίνουμε αίμα;
Οι άντρες κάθε 3 μήνες και οι γυναίκες κάθε 4 μήνες

Πόσο διαρκεί η αιμοληψία;
Η αιμοληψία διαρκεί 8 με 10 λεπτά.
Πόσο αίμα δίνουμε;
Δίνουμε περίπου 450ml αίματος.

Ωφελεί η αιμοδοσία τον αιμοδότη;
Ναι. Μέσω της αιμοδοσίας βελτιώνεται η ροή του αίματος, εξισορροπούνται τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, άτομα που έχουν υψηλή αιμοσφαιρίνη
βοηθούν τον οργανισμό τους να επαναφέρει την αιμοσφαιρίνη στα φυσιολογικά της επίπεδα. Όλοι οι αιμοδότες ενδυναμώνουν τον οργανισμό τους καθώς το σώμα αναγκάζεται να αναπληρώσει το χαμένο αίμα με καινούρια ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια ή αιμοπετάλια.

Μπορώ να δώσω αίμα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως;
Ναι. Αν αισθάνεστε καλά κι αν η αιμοσφαιρίνη σας βρίσκεται στα επιτρεπτά όρια.

Μπορώ να δώσω αίμα εάν είμαι έγκυος;
Όχι. Επιτρέπεται η αιμοδοσία 6 μήνες μετά τον τοκετό, αν ο υποψήφιος αιμοδότης αισθάνεται καλά κι εφόσον η αιμοσφαιρίνη είναι στα επιτρεπτά όρια.

Μπορώ να δώσω αίμα εάν θηλάζω;
Όχι, κι αυτό ισχύει για όλη τη διάρκεια του θηλασμού.

Μπορώ να δώσω αίμα εάν έχω σιδηροπενία (χαμηλό σίδηρο);
Αν είστε υπό θεραπεία, η αιμοδοσία αναβάλλεται. Αν λαμβάνεται σίδηρος για συντήρηση κι έχει αποκλειστεί η απώλεια αίματος επιτρέπεται η αιμοδοσία εφόσον τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης είναι στα επιτρεπτά όρια.

Μπορώ να δώσω αίμα εάν έχω υπέρταση ή διαβήτη;
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ :
Είστε δεκτός αν δεν υπάρχει καρδιακό πρόβλημα και η πίεση είναι 10-180mmHg συστολική και 50-100mmHg διαστολική. Δεν γίνεστε δεκτός αν η αιτία της υπέρτασης είναι υπό διερεύνηση. Είστε δεκτός αν παίρνεται αντιυπερτασικά τα οποία δεν έχετε αλλάξει σε τύπο ή δόση τις τελευταίες 4 εβδομάδες και η πίεση είναι στα επιτρεπτά όρια.

Κατά τη θεραπεία υπέρτασης είστε δεκτός αν δεν υπάρχουν καρδιαγγειακά προβλήματα και ρυθμίζεται με διουρητικά. Δε γίνεστε δεκτός αν παίρνετε B.blockers κι έχετε λιγότερους από 60 σφυγμούς. Αποκλείονται τα άτομα που έχουν κακοήθη υπέρταση.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ :
Αποκλείονται οριστικά αν ρυθμίζεται με τη χρήση ινσουλίνης . Επιτρέπεται αν είναι ρυθμισμένος και αντιμετωπίζεται με δίαιτα ή αν λαμβάνετε από του στόματος αγωγή (αντιδιαβητικά δισκία) και είστε σε σταθερό σχήμα και δόση τις τελευταίες 4 εβδομάδες.

Μπορώ να δώσω αίμα εάν έχω υπερθυρεοειδισμό, υποθυρεοειδισμό ή Hashimoto;
Αποκλείονται τα άτομα στα οποία υπάρχει κακοήθεια ή αν υπάρχει πρόβλημα και είναι υπό διερεύνηση. Επίσης αποκλείονται όσοι λαμβάνουν αντιθυρεοειδικά φάρμακα. Γίνεστε δεκτοί 24 μήνες μετά τη διακοπή αντιθυρεοειδικών φαρμάκων κι εφόσον οι ορμόνες είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.
Επίσης είστε δεκτοί 6 μήνες μετά τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Δεκτοί είστε εάν παίρνετε θεραπεία με θυροξίνη και τις 4 τελευταίες εβδομάδες η δόση είναι σταθερή και η στάθμη των ορμονών στο αίμα έχει ελεγχθεί και είναι φυσιολογική(ευθυρεοειδικός). Μπορείτε να δώσετε αίμα 8 εβδομάδες μετά την έναρξη θεραπείας με θυροξίνη και η δόση είναι σταθερή και η στάθμη των ορμονών φυσιολογική. Στη θυρεοειδίτιδα\ Hashimoto επιτρέπεται η αιμοδοσία.

Τι εξετάσεις γίνονται στο αίμα μου;
Για : HIV, σύφιλη, ηπατίτιδα Β και C καθώς και για τον ιό HTLV. Επίσης προσδιορίζεται η ομάδα αίματός σας.

Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν είναι ικανοποιητικά, θα ενημερωθώ;
Ασφαλώς και ενημερώνεστε. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας με εμπιστευτικό τρόπο.

Πόσος χρόνος απαιτείται πριν επανέλθω στις συνήθεις δραστηριότητες μου;
Μετά την αιμοδοσία συστήνεται αποφυγή οδήγησης για 1 ώρα, αποφυγή καπνίσματος για 1 με 2 ώρες, αποφυγή αλκοόλ για 6 ώρες. Συνιστάται αποφυγή βαριάς χειρωνακτικής εργασίας, γυμναστικής, ηλιοθεραπείας μέχρι την επόμενη μέρα.Γενικά, την ημέρα της αιμοδοσίας συστήνεται ξεκούραση και κατανάλωση άφθονων υγρών.

Για την αιμοδοσία απαιτείται ΑΜΚΑ και ταυτότητα.

enoriac
Άγιος Διονύσιος Αχαρνών 2022 © All rights Reserved