ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ & ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
Άγιος Διονύσιος Αχαρνών

Η σημασία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ένα ιερό και σημαντικό χρονικό διάστημα για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την περίοδο των σαράντα ημερών πριν από το Πάσχα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Χριστιανοί προετοιμάζονται πνευματικά και σωματικά για τη μεγάλη γιορτή της Ανάστασης
του Κυρίου. Μια από τις παραδόσεις της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η νηστεία. Στην Ορθόδοξη πίστη, η νηστεία αποτελεί μια πνευματική και σωματική πρακτική, που βοηθά τον Χριστιανό να επικεντρωθεί στο πνευματικό του μονοπάτι και να βελτιώσει τη σχέση του με τον Θεό και το σώμα του.

Η νηστεία στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ιδιαίτερα αυστηρή και απαιτητική, καθώς οι Χριστιανοί καλούνται να αποχαιρετίσουν προσωρινά ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά, αλκοόλ και ελαιόλαδο. Σκοπός αυτής της αυστηρής διατροφής είναι η επίτευξη του πνευματικού και σωματικού καθαρισμού από τα επιβλαβή στοιχεία της διατροφής, καθώς και η εκτίμηση του σωματικού αγώνα που απαιτείται για την τήρηση της νηστείας, αναδεικνύει τη σημασία που δίνεται στον αγώνα και την προσπάθεια για την πνευματική και σωματική βελτίωση.

Η νηστεία κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν είναι μόνο μια πρακτική διατροφής, αλλά ένας πνευματικός αγώνας που απαιτεί επιμονή, αφοσίωση και αυτοπειθαρχία. Οι Χριστιανοί πρέπει να είναι επίμονοι στην προσπάθειά τους για την τήρηση της νηστείας, πρέπει να είναι αφοσιωμένοι στον Θεό και να αποτελούν παράδειγμα για τους άλλους, δείχνοντας τη δύναμη της πίστης τους και την αυτοπειθαρχία τους στην προσπάθεια να προσεγγίσουν τον Θεό. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επικεντρώνονται στην προσευχή, τη μελέτη των ιερών γραφών και τη συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές, όπως η Ακολουθία των Προηγιασμένων.

Αυτές οι πνευματικές δραστηριότητες βοηθούν τους Χριστιανούς να ενταχθούν στην πνευματική πραγματικότητα της Εκκλησίας, να βαθύνουν τη σχέση τους με τον Θεό και να επικεντρωθούν στην πνευματική ανάπτυξή τους. Επιπλέον, η νηστεία δίνει στους Χριστιανούς τη δυνατότητα να συνδεθούν με την παράδοση της Εκκλησίας και να εκφράσουν την κοινότητά τους με τους άλλους Χριστιανούς. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι μια κοινή πνευματική διαδικασία που συνδέει τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, και τους βοηθά να επικοινωνούν και να αναπτύσσουν μια κοινή πνευματική γλώσσα. Στην ουσία, η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής συνδέεται με την εσωτερική μετάνοια και την πνευματική ανανέωση του ατόμου.

Η νηστεία είναι μια πρακτική που βοηθά τους Χριστιανούς να καθαρίσουν τη σάρκα τους και να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στον Θεό. Η νηστεία δίνει επίσης τη δυνατότητα στους Χριστιανούς να εξασκήσουν την αυτοέλεγχο και την αυτοπειθαρχία, πράγμα που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους. Επιπλέον, η νηστεία μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε στην αγάπη και την υποστήριξη των φτωχών και των αδύναμων. Οι παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας διδάσκουν ότι η νηστεία είναι επίσης μια ευκαιρία να προσφέρουμε σε άλλους και να ενισχύσουμε τις κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Εκκλησίας. Επιπροσθέτως, η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι μια πρακτική που βοηθά τους Ορθόδοξους Χριστιανούς να ενταχθούν στην πνευματική πραγματικότητα της Εκκλησίας και να βαθύνουν τη σχέση τους με τον Θεό.

Η νηστεία είναι μια ευκαιρία για μετάνοια, αυτοέλεγχο και αλληλεγγύη, και μας δίνει τη δυνατότητα να ανανεωθούμε πνευματικά και να επικεντρωθούμε στην πνευματική μας ανάπτυξη. Επιπλέον, η νηστεία μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες και τις ελλείψεις μας, καθώς και να αντιμετωπίσουμε τις πειρασμούς που μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση μας με τον Θεό.

Η νηστεία μας δίνει τη δυνατότητα να εξασκηθούμε στο να αποταμιεύουμε τις ανάγκες μας και να επικεντρωνόμαστε στην πνευματική μας ζωή, αντί να επικεντρωνόμαστε στην πλούτη, την κατανάλωση και τα υλικά αγαθά. Συνολικά, η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι μια σημαντική περίοδος για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, καθώς μας παρέχει την ευκαιρία να αφοσιωθούμε στην πνευματική μας ζωή, να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τον Θεό και να επανεξετάσουμε τις επιλογές και τις πράξεις μας. Είναι μια περίοδος αυτο-αποκαλυπτικής και εσωτερικής αναζήτησης, καθώς αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες και τις ελλείψεις μας και επιδιώκουμε να βελτιωθούμε.

Καλή Σαρακοστή! Καλό Στάδιο!

Άγιος Διονύσιος Αχαρνών 2023 © All rights Reserved