Νενίκηνται της φύσεως οι όροι

Η εορτή της μετακομιδής του λειψάνου του αγίου Διονυσίου Επισκόπου Αιγίνης τιμάται από την εκκλησία μας στις 24 Αυγούστου, μια ημέρα μετά την απόδοση της εορτής της Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας δεν τοποθέτησαν τυχαία την σειρά των εορτών μέσα στο χρόνο. Η σχέση που έχουν οι δύο εορτές μεταξύ τους είναι ότι τόσο στην περίπτωση της Παναγίας όσο και σε αυτή του Αγίου Διονυσίου “Νενίκηνται τῆς φύσεως οἱ όροι” (Ειρμός Θ’ Ωδής της Παναγίας).

Στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου νικήθηκαν τα φυσικά όρια με την άσπορο σύλληψη του Υιού και Λόγου του Θεού. Αλλά και στον Άγιο Διονύσιο νικήθηκαν της φύσεως οι όροι, με την συγχώρεση του φονέα του αδελφού του. Ο ιερός υμνωδός τονίζει ο τάφος της Παναγίας γίνεται κλίμαξ που ανεβαίνει προς τον ουρανό. Με την Σάρκωση του Θεού Λόγου, η Θεοτόκος γίνεται η κλίμακα δια της οποία κατεβαίνει ο Θεός στην Γη. Αλλά και με την κοίμησή Της η Παναγία επίσης ακολουθεί τον δρόμο από την γη προς τον ουρανό. 

Στον Άγιο Διονύσιο Επίσκοπο Αιγίνης  νικήθηκαν οι όροι και νόμοι της φύσεως, αφού με την αφθαρσία του λειψάνου του φανερώνει και βεβαιώνει την Αλήθεια της Αναστάσεως του Κυρίου. Επίσης ο Άγιος της συγχώρεσης και της ανεξικακίας, με το παράδειγμά του γίνεται και αυτός κλίμακα προς τον ουρανό και οδηγεί τον καθένα από εμάς που έχει ανοιχτή την καρδιά του και την ψυχή του.

Παύλος Αθανασίου

Μετάβαση στο περιεχόμενο