Τριώδιο

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου ανοίγει το Τριώδιο. Το Τριώδιο είναι 1ον  Λειτουργικό Βιβλίο της Εκκλησίας και 2ον  εκκλησιαστική περίοδος που διαρκεί μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Αυτή η εκκλησιαστική περίοδος, σκοπό έχει να μας προετοιμάσει πνευματικά για την εορτή των εορτών, την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Το λειτουργικό αυτό βιβλίο το ανοίγει η εκκλησία το Σάββατο απόγευμα πριν την Κυριακή του Ασώτου και περιλαμβάνει θαυμάσιους ύμνους και αναγνώσματα που αρχίζουν από αυτή την Κυριακή που διαβάζεται η παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου και κλείνει με τον εσπερινό του Μεγάλου Σάββατου.

Οι τέσσερις πρώτες Κυριακές μας προετοιμάζουν σταδιακά για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Την πρώτη Κυριακή διαβάζεται η παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου που θέλει να μας υπενθυμίσει τον τρόπο προσευχής του Τελώνη και Φαρισαίου “μη προσευξώμεθα Φαρισαϊκώς αδελφοί” αλλα “ταπεινωθώμεν εναντίον του Θεού τελωνικώς”. Η ταπείνωση αποτελεί υψίστη αρετή για την Εκκλησία, δηλώνει την αναγνώριση της αμαρτωλότητάς μας. Πρότυπο της ταπείνωσης ο Ιησούς Χριστός ο οποιος είπε «Μάθετε απ εμου ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία».( Ματ. ια,29)

Το «ο Θεός ιλάσθητι μοι τω αμαρτωλώ» αποτελεί το μέτρο της προσευχής. Την επόμενη Κυριακή η Εκκλησία διαβάζει την παραβολή του Ασώτου Υιού ή του Εύσπλαχνου Πατέρα, που θέλει να τονίσει ότι ο Θεός πατέρας περιμένει με ανοιχτή αγκαλιά την επιστροφή του καθενός μας, δηλαδή τη μετάνοιά μας από την εξορία της αμαρτίας. Η αμαρτία είναι εγωϊσμός και μας αποξενώνει από το Θεό, ενώ η ειλικρινής μετάνοια, μας επανασυνδέει.

Την Τρίτη Κυριακή των Απόκρεω η Εκκλησία διαβάζει την περικοπή της μελούσης κρίσεως, που τονίζει ότι η αξιολόγηση του καθενός μας, θα κριθεί από την συμπεριφορά μας, κριτήριο, η αγάπη ή η αδιαφορία μας , προς τον συνάνθρωπό μας, «εφόσον εποιήσατε ενι τουτων των αδελφών μου των ελαχίστων εμοι εποιήσατε» (Ματ. 25.45). Η δικαιοσύνη του Θεού συνοδεύεται από την αγάπη του γιατί ο «Θεός αγάπη εστί».

Η τέταρτη Κυριακή είναι η Κυριακής της Τυρινής πριν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή μας υπενθυμίζει ότι « ́Εφθασε ο καιρός της νηστείας και η αρχή των πνευματικών αγώνων. Η νίκη κατά των δαιμόνων επιτυγχάνεται με την εγκράτεια. Παρομοιάζεται η περίοδος με στάδιο των αρετών, που ανοίγει και αυτοί που θέλουν να αγωνιστούν, να οπλιστούν, αντί για τείχος την πίστη, αντί για θώρακα τη προσευχή, αντί μαχαίρας τη νηστεία και αντί περικεφαλαίας την ελεημοσύνη.

Ονομάζεται και Κυριακή της Συγγνώμης γιατί στον εσπερινό ζητούν οι περευρισκόμενοι συγγνώμη ο ένας απ ́τον άλλον ώστε να αρχίσει ο πνευματικός αγώνας με λιγότερο πνευματικό βάρος. Να πως μας προετοιμάζει Εκκλησία για τον καλό αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστης.

Πρώτα ταπείνωση, ύστερα Μετάνοια, έπειτα Αγάπη προς τον πλησίον και τέλος Συγγνώμη, και έτοιμοι για τον πνευματικό αγώνα που θα μας οδηγήσει μέχρι την Ανάσταση του Κυρίου.

Καλό Τριώδιο – Καλό Πνευματικό Αγώνα.

Αθανάσιος Παπαγεωργίου

Μετάβαση στο περιεχόμενο